AKTUALNOŚCI

  • 2016-04-27

    Konferencja pt. "Żyjmy Zdrowo"

    Tytuły prelekcji:

    1.  Mleko jako najwartościowszy produkt spożywczyPrezes Fundacji:
    Prof. zw. dr hab. med. Wojciech Cichy

    I Katedra Pediatrii i Kliniki Gastroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Specjalista w zakresie pediatrii, medycyny sportowej i gastroenterologii.  Odbył kilkadziesiąt staży naukowych w latach 1982-2007 w Europie, USA i Australii z zakresu gastroenterologii i żywienia dzieci i młodzieży. Członek / założyciel kilku towarzystw naukowych krajowych . Organizator kilkunastu zjazdów, szkoleń krajowych i europejskich z zakresu medycyny sportowej i gastroenterologii (pankreatologia i żywienie). Opublikował ponad 300 prac z zakresu pediatrii, gastroenterologii, żywienia dzieci, enterohormonów oraz medycyny sportowej. Autor pierwszej w Polsce monografii na temat kontroli lekarskiej WF i Sportu dzieci i młodzieży. Współautor kilku podręczników z zakresu pediatrii i żywienia dzieci i młodzieży dla studentów, lekarzy i pielęgniarek.Wielokrotnie wyróżniany nagrodami Ministra Zdrowia i Rektora Uczelni. Amicus Studentorum. Kandydat do Parlamentu Europejskiego w 2004 roku.

    2.  Zasady zdrowego żywienia.  Pani  mgr Klaudia Malikowska (dietetyk)

    Jest absolwentką Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu.
    Ukończyła dietetykę z wyróżnieniem na Wydziale Lekarskim II. Pracę magisterską poświęciła diecie śródziemnomorskiej w prewencji pierwotnej i wtórnej chorób układu krążenia.
    Pracuje i zdobywa doświadczenie jako dietetyk w Szpitalu Klinicznym im. Karola Jonschera w Poznaniu, a dodatkowo od trzech lat jest doktorantką UM w Poznaniu.
    Ponadto bierze udział w licznych konferencjach naukowych, aby poszerzać swoją dotychczasową wiedzę. Jest specjalistą, który analizuje wpływ składników pożywienia na zdrowie i wydolność naszego organizmu oraz w oparciu o szczegółowy wywiad dietetyczny, analizę składu ciała, pomiary antropometryczne oraz wyniki badań biochemicznych dostosowuje indywidualny plan żywieniowy.Jej celem jest edukowanie o korzystnym działaniu na zdrowie prawidłowego i zbilansowanego sposobu żywienia.

     

    Przejdź do galerii