ASORTYMENT

Program dla szkół

Program dla szkół

Asortyment

Asortyment

Terminy

Terminy

Przystąpienie

Przystąpienie

Porcje owocowo-warzywne obowiązujące w Programie

Liczba i skład porcji w I semestrze – 44 porcje, w tym: 8 porcji jabłka, 7 porcji gruszki, 3 porcje śliwki, 4 soki owocowe, 4 porcje marchwi, 8 porcji rzodkiewki, 2 porcje papryki, 6 porcji pomidora i 2 porcje kalarepy. Mleko oraz produkty nabiałowe, owoce i warzywa udostępniane dzieciom w ramach programu muszą spełniać wymagania jakościowe i zdrowotne określone w przepisach Unii Europejskiej i przepisach krajowych. Produkty dostarczane uczniom w ramach programu nie zawierają dodatku tłuszczu, soli, cukru oraz substancji słodzących.

Jabłko

> 150g

Rzodkiewka

> 90g

Gruszka

> 150g

Papryka

> 90g

Śliwki

> 150g

Pomidory

> 90g

Sok / Przecier

> 200ml

Truskawki

> 100g

Marchewka

> 90g

Kalarepa

> 90g

Porcje mleczne obowiązujące w Programie

Liczba i skład porcji w I semestrze – 42 porcje, w tym: 32 porcje mleka białego (0,25l) 4 porcje jogurtu naturalnego (150g) 3 porcje kefiru naturalnego (150g) i 3 porcje serka twarogowego (150g).

Mleko Świeże 2%

> 250ml

Jogurt Naturalny

> 150g

Serek Naturalny

> 150g

Kefir

> 150g

Zgodnie z założeniami programu produkty powinny być spożywane w trakcie zająć szkolnych, na terenie szkoły, ale nie na przerwach, podczas których dzieciom uczestniczącym w programie wydawane są regularne posiłki np. obiady. Ideą programu jest promowanie wśród dzieci zasad zdrowego odżywiania oraz kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych poprzez zachęcanie ich do konsumpcji mleka i przetworów mlecznych oraz owoców i warzyw.