Program dla szkół

Program dla szkół

Program dla szkół

Asortyment

Asortyment

Terminy

Terminy

Przystąpienie

Przystąpienie

W roku szkolnym 2019/20 w programie będą mogli uczestniczyć uczniowie szkół podstawowych oraz ogólnokształcących szkół muzycznych I stopnia z klas 1-5. Produkty w ramach obu komponentów przysługują wszystkim uczniom szkół podstawowych z klas 1-5 bezpłatnie. Dostawy mleka i produktów mlecznych oraz owoców i warzyw do szkół będą realizowane przez dwanaście wybranych przez dostawcę tygodni w każdym z semestrów dla zadeklarowanej przez szkołę liczby uczniów z ww. klas min. trzy porcje w tygodniu.

Komponent mleczny Liczba i skład porcji w I semestrze – 40 porcji, w tym: 33 porcje mleka naturalnego (0,25l) 4 porcje jogurtu naturalnego (150g) 2 porcje kefiru naturalnego (150g) 1 porcja serka twarożkowego (150g) Komponent owocowo – warzywny Liczba i skład porcji w I semestrze – 42 porcje, w tym: 12 porcji jabłka 5 porcji gruszki 2 porcje śliwki 3 soki owocowe 7 porcji marchwi 6 porcji rzodkiewki 3 porcje pomidora 2 porcje kalarepy Mleko oraz produkty nabiałowe, owoce i warzywa udostępniane dzieciom w ramach programu muszą spełniać wymagania jakościowe i zdrowotne określone w przepisach Unii Europejskiej i przepisach krajowych. Produkty dostarczane uczniom w ramach programu nie zawierają dodatku tłuszczu, soli, cukru oraz substancji słodzących. 

Zgodnie z założeniami programu produkty powinny być spożywane w trakcie zająć szkolnych, na terenie szkoły, ale nie na przerwach, podczas których dzieciom uczestniczącym w programie wydawane są regularne posiłki np. obiady. Ideą programu jest promowanie wśród dzieci zasad zdrowego odżywiania oraz kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych poprzez zachęcanie ich do konsumpcji mleka i przetworów mlecznych oraz owoców i warzyw.